Shenzhen’deki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan bebeklerin genetiklerinin değiştirilmesi çalışmaları bilim dünyasında şok etkisi yarattı. Bilim insanları genetiği değiştirilmiş bebek çalışması iddiasına şüpheyle yaklaşıyor. Eğer genlerin içinden istenmeyen DNA’lar çıkartılabilirse dünya tamamen değişebilir.

Çinli araştırmacı Jiankui yakın bir zamanda doğan ikiz kız bebeklerin genetiğini değiştirdiklerini açıkladı. Bilim henüz bu çalışmalar için yeterli değil. Ancak çalışmaların ilerlemesi birçok soruyu beraberinde getiriyor. Eğer yeni doğan bebeklerin genetiği ile oynanırsa yepyeni bir insan modeli yaratılabilir.

Etik Sorunu

Bilim insanları çalışmanın hem teknik hem de etik olarak tartışmalı olduğunu düşünüyor. Kıtlık, hastalıklar gibi birçok insanlık sorunu genetik değişim ile çözülebilir. Ancak bununla birlikte çok farklı sorunlar da doğabilir. İnsan doğasıyla oynamak etik olarak oldukça tartışmalı bir girişim.

Küresel ve kapsayıcı bir gelişme olan gen değiştirme çalışması konusunda en önemli sorun doğacak çocukların temel olarak değiştirilecek olması. Bu da yarı-yapay insan modelinin ortaya çıkmasına neden olabilecek etik bir sorun olarak görülüyor.


0 Yorumlar